De cavia

Cavia's zijn sociale, maar ietwat schuchtere dieren die gemiddeld 6 tot 8 jaar oud kunnen worden. Op deze pagina vind je de nodige informatie om ervoor te zorgen dat je cavia gezond oud kan worden.

 

Algemeen

De Engelse benaming van de cavia is 'Guinea pig' wat vertaalt naar Guinees biggetje. Echter is de cavia geen varkentje en niet van Guinee. In plaats daarvan behoort de cavia tot de orde van knaagdieren (Rodentia) en komt de cavia uit Zuid-Amerika. Onder het geslacht Cavia vallen meerdere soorten, maar slechts één soort is gedomesticeerd en wordt als huisdier gehouden. De officiële benaming van deze cavia is Cavia porcellus

 

Huisvesting

Doordat de gedomesticeerde cavia niet meer in het wild te vinden is, is het niet helemaal zeker hoe de cavia in het wild leefde. Gedacht wordt, dat net als de wilde cavia, de gedomesticeerde cavia voornamelijk tussen hoge grassen leefden en gebruikte holen benutten als beschutting. Daarnaast is de cavia van nature een dier dat zich makkelijk aanpast aan de leefomgeving, zo is er bekend dat cavia’s in verschillende soorten landschappen leefden. Van bergachtig gebied tot moerasachtig gebied. Verder is bekend dat cavia’s wel sociale dieren zijn en het liefst in groepen leven. Deze groepen bestaan vaak uit een beer (mannelijke cavia) met meerdere zeugen (vrouwelijke cavia’s). Dit is ook terug te zien in de huidige huisvesting van de gedomesticeerde cavia. Houdt daarom cavia’s het liefst per minimaal 2 met een minimaal verblijf van 120 x 50 cm. 

 

Cavia’s zijn zowel te houden in de combinatie vrouw-vrouw, man-vrouw als man-man. Houdt wel rekening mee dat de verschillende combinaties bepaalde eisen stellen. Zo is het raadzaam om bij een man-vrouw combinatie de beer te laten castreren bij een deskundige dierenarts om te voorkomen dat er jongen komen. Bij een man-man combinatie is het belangrijk dat de twee beren het liefst van jongs af aan bij elkaar zitten, meestal vanaf 4 weken. Dit heeft de grootste kans van slagen. Of eventueel een oudere beer met een jongere beer. Twee volwassen beren bij elkaar plaatsen kan ook goed gaan, mits de ruimte groot genoeg is en er geen zeugen in de buurt zijn. Natuurlijk is bovenstaande ook allemaal afhankelijk van de karakters van de dieren. Geen cavia is hetzelfde en uitzonderingen bestaan altijd. 

 

Cavia’s kunnen slecht tegen kou en tocht en worden daarom het beste binnen gehuisvest. Natuurlijk moet het verblijf hierbij dan wel op een tochtvrije plek staan. Ook mag het verblijf niet in de directe zon of bij de verwarming staan.

 

Het verblijf van cavia’s kan gevuld worden met een stofvrije, zachte bodembedekking die minimaal een keer per week verschoond dient te worden. Tegenwoordig wordt ook vaak gebruik gemaakt van zogeheten ‘fleeceliners’, een zacht kleed als bodem in het verblijf. Daaronder worden anti-plasmatten geplaatst om eventuele urine op te vangen. De meeste cavia’s zijn namelijk niet zindelijk. Bij het gebruik van fleece dient de ontlasting dagelijks verwijderd te worden en het gehele verblijf minimaal 1 keer per week verschoond te worden.

 

Door naar het natuurlijke gedrag van de cavia te kijken, is het makkelijk te zien dat cavia’s van nature schuwe dieren zijn en van veel beschutting houden. Daarom is het belangrijk dat het verblijf van cavia’s verrijkt wordt met een of meerdere huisjes. Bij voorkeur één huis per cavia. Daarnaast is het prettig als het huis een ingang en een uitgang heeft, maar dit is geen vereiste. Sommige cavia’s kunnen het waarderen als er een verdieping op het huisje zit en zullen hier gretig gebruik van maken. Ook kan het verblijf verder worden aangekleed met een wilgenbrug, nylon tunnel, stoffen huisjes, mandjes of hangmatjes. De keuze is reuze!

 

Verzorging

Zoals eerder benoemd dient het caviaverblijf minimaal een keer per week verschoond te worden. Dit zorgt voor een goede hygiëne van het verblijf. Bij slechte hygiëne kunnen allerlei ziekteverwekkers optreden, zoals schurft of schimmel. Dit zijn twee veel voorkomende ziektes bij cavia’s veroorzaakt door o.a. een verminderde weerstand en slechte hygiëne. Meer hierover is terug te vinden in de blog van Knaagvraag.

 

Verder hebben cavia’s dagelijkse verzorging nodig waarbij ze vers water, voer en groenvoer krijgen. Door dagelijks contact te hebben, kunnen gezondheidsproblemen of andere afwijkingen tijdig gesignaleerd worden. Daarnaast is het fijn voor cavia’s die geen ren of andere uitloopmogelijkheid aan het verblijf hebben, om dagelijks een aantal uur los te lopen. Voor sommige cavia’s kan deze beweging heerlijk zijn. Houd wel rekening mee dat de ren ook aangekleed moet worden met huisjes of tunnels zodat de cavia’s zich geborgen voelen.

 

Sommige cavia’s hebben vachtverzorging nodig. Dit gaat met name om langharige cavia’s zoals de Peruvian, Sheltie en Coronet waarbij de vacht over de grond sleept. Borstel een keer per week de vacht en laat eventueel eens per 12 weken de vacht trimmen. Voor cavia’s met een ruwe vacht, zoals de Rex of US Teddy’s kan borstelen ook een uitkomst bieden. Deze vachten zitten vaak dicht op elkaar ingeplant waardoor de huid weinig ruimte krijgt om te ademen. Ook deze cavia’s kunnen het beste een keer per week met een zachte borstel geborsteld worden. Voor alle cavia’s geldt dat de nagels het hele leven lang doorgroeien, daarom dienen deze regelmatig geknipt te worden.

 

Voeding

Cavia’s hebben van nature een dieet dat bestaat uit (gedroogde) grassen, kruiden, planten en twijgen. Vitamine C is een essentieel onderdeel van de voeding van cavia’s. Het wordt in het lichaam zelf niet aangemaakt en daarom hebben cavia’s vitamine C in de voeding nodig. Ze hebben een hoeveelheid van 50 tot 100 mg per dag nodig. Droogvoer voor cavia’s is in de meeste gevallen voldoende verrijkt met vitamine C. Wel is het belangrijk om rekening te houden dat bij het openen van de zak, de voeding in aanraking komt met zuurstof en licht. Hierdoor zal het gehalte aan vitamine C langzamerhand steeds lager worden. Het kan daarom raadzaam zijn om een voeding te geven met een hoog vitamine C gehalte. Kies bij voorkeur voor een enkelvoudige brok waarbij alle voedingsstoffen in één brokje zit. Gemengde brokjes staan er om bekend dat het selectief eten veroorzaakt. De cavia’s kiezen dan alleen de lekkerste brokjes uit en krijgen zo niet alle voedingsstoffen binnen. Naast brokken kan vitamine C op een andere wijze bijgevoerd worden, zoals een vitamine C tablet, maar ook groenten en kruiden met een hoog vitamine C gehalte zijn een goede aanvulling. Voor een complete uitgebalanceerde maaltijd krijgen cavia’s dagelijks brokken, groenten, kruiden en hooi.

 

De cavia als huisdier.

Cavia’s zijn dagactieve dieren die met voer en veel aandacht heel goed aan mensen kunnen wennen. Gezellig, maar wel vocaal; onderling communiceren cavia’s door middel van meerdere geluiden. Dit kunnen geluiden van blijdschap, opwinding, maar ook boosheid zijn. Daarnaast staan cavia’s bekend om hun geroep (‘wheek’) naar eten. Zodra de koelkastdeur hier open gaat, beginnen ze al. 😉

 

Een cavia erbij?

Overweeg eens een dierenasiel. Veel cavia's wachten op een nieuw baasje. Klik hier voor een overzicht met alle cavia asielen in Nederland.

 

 


Meer weten over cavia's? 

Houdt de blog van Knaagvraag in de gaten voor handige tips en informatieve artikelen of neem contact op via info@knaagvraag.nl