Wie ben ik?

Hallo! Bedankt voor het bezoeken van mijn website. Ik ben Kathy de Neef, het gezicht achter Knaagvraag. Ik ben de website begonnen om konijnen- en knaagdiereneigenaren van de juiste informatie te voorzien omtrent de algehele verzorging van hun huisdier. Er is veel tegenstrijdige informatie te vinden op internet en eigenaren zien door de bomen het bos niet meer. Daarnaast is er vaak een gebrek aan goed welzijn bij konijnen en knaagdieren. In de meeste gevallen volkomen onbedoeld. Ik hoop dat ik middels mijn diensten veel leed kan voorkomen door toekomstige en huidige eigenaren te ondersteunen in de verzorging van hun huisdier.

 


De kennis die ik heb komt voort uit zowel theorie als praktijkervaring. In de zomer van 2017 ben ik afgestudeerd met de opleiding HBO Diermanagement aan Hogeschool Van Hall Larenstein en ben ik gestart met een fulltime baan op de dierenafdeling van een tuincentrum. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk bij een knaagdierenopvang en houd ik mijn kennis op peil door jaarlijks meerdere nascholingen en cursussen op het gebied van konijnen en knaagdieren te volgen. Zo ben ik in 2015 geslaagd voor de opleiding Konijnendeskundige aan de Martin Gaus Academie en heb ik sinds 2016 mijn diploma Paraveterinair dierenartsassistent. Ook ben ik sinds 2018 gediplomeerd Professioneel Konijnentrimmer. Zo zijn er nog wel meer cursussen die ik heb gevolgd, maar dat zijn er teveel om op te noemen. Benoemingswaardig zijn nog wel de cursus Hersenwerkbegeleider voor konijnen van Hersenwerk voor Dieren in 2019 en het wettelijk vereiste certificaat Vakbekwaam houder van overige zoogdieren, die ik in 2020 via Aeres Training Centre Barneveld heb behaald. Op dit moment volg ik de opleiding voor Konijnengedragstherapie bij Tinley Academie om in de toekomst eigenaren nóg beter van dienst te kunnen zijn bij het oplossen van ongewenst gedrag bij konijnen. 

 


Mijn dieren

Als groot dierenliefhebster, heb ik natuurlijk ook mijn eigen huisdieren. Regelmatig plaats ik berichten over mijn dieren op de Facebookpagina of op de blog Knaagpraat. Door middel van mijn dieren hoop ik ook een stukje voorlichting te kunnen geven over de juiste huisvesting en verzorging van konijnen en knaagdieren, maar natuurlijk laat ik jullie ook graag leuke filmpjes of foto's zien. :-)


De cavia's

Teddy is geboren op 8 april 2019. Voordat hij zijn huidige naam kreeg, had hij de bijnaam 'Mini'. Hij was de kleinste uit het nest en moest een tijdje bijgevoerd worden door de fokker om zo mee te komen met zijn nestgenootjes. De fokker (Sweetlake Piggies) is een vriendin van mij en zo ben ik tijdens een bezoek ontzettend verliefd geworden op zijn lieve koppie. 

Op dat moment had ik al cavia's, twee pittige dames genaamd Roos en Pippi. Omdat Roos al wat ouder was en ik wilde voorkomen dat Pippi alleen kwam te zitten, heb ik Teddy overgenomen. Omdat hij nog vrij jong was om te laten castreren, heeft hij nog een tijdje bij de fokker met een andere beer gezeten en in juli heb ik hem laten castreren door mijn dierenarts. Doordat cavia's nog enige tijd vruchtbaar zijn na castratie, heeft hij nog een tijdje apart gezeten. Helaas is Roos in de tussentijd overleden. maar heb ik Teddy en Pippi in augustus mogen koppelen. Tot het veel te vroeg overlijden van Pippi in oktober 2020 door een schildklieraandoening, hebben ze al die tijd samen gewoond. In november 2020 is Maya erbij gekomen en daar woont hij nog steeds mee samen. Teddy is een hele lieve, sociale cavia die echt bij je komt kijken als je aan het verblijf staat. Zijn rustige karakter zorgt ervoor dat zijn cavia vriendinnetjes snel op hun gemak zijn. 

Maya is in september 2020 bij mij terechtgekomen nadat haar vorige eigenaar geen raad meer wist met alle cavia's die geboren werden. Maya zat namelijk samen met een ongecastreerde beer, waardoor Maya al tot twee keer toe zwanger was. Gelukkig was papa beer dit keer op tijd weggehaald door de eigenaar, dachten we. Helaas bleek Maya wéér zwanger, inmiddels haar derde nestje. Ik heb Maya, de beer en alle baby's opgevangen om voor iedereen een huisje te vinden. Maya mocht bij mij blijven.  Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om haar dan ook weg te doen. Uiteindelijk heeft ze in totaal 14 baby's gekregen. Daarom heb ik haar de naam Maya gegeven. De naam is afgeleid van het Griekse woord maia, wat moeder betekent. In november 2020 is ze gekoppeld aan Teddy en ze wonen sindsdien samen. Ze vindt alles nog wel heel spannend, maar door Teddy's rustige karakter, ontdooit ze al enigszins. Hopelijk heeft ze een fijne tijd met hem samen. 


De konijnen

Molly is 19 april 2020 bij mij gekomen nadat ik haar geadopteerd heb uit de opvang. Daar zat zij inmiddels 6 maanden. Er is geen exacte geboortedatum van haar bekend, maar bij binnenkomst in oktober 2019 was zij 9 jaar. Een oudere dame dus. Dat is ook één van de redenen dat ik haar heb geadopteerd. Naast haar leeftijd, waren ze bij de opvang ook al wat langer aan het tobben met haar gezondheid. Ook was ze haar maatje in de opvang verloren, maar door haar gezondheidsproblemen was het geen doen om haar te koppelen. Ze was ook duidelijk chagrijnig, zo had ze zelfs een vrijwilliger in het gezicht gebeten! Pittige tante dus! Voor een willekeurige adoptant zou dit geen geschikt konijn zijn om te adopteren. Gelukkig schrikt dat mij niet af. Eigenlijk mocht ze vanwege haar mankementen nog niet weg, maar een beetje TLC zou haar best goed kunnen doen, werd er gedacht. En jawel hoor, ik heb haar in april geadopteerd en sindsdien is ze 100% veranderd. Ze is vrolijk en huppelt rond alsof ze een konijntje van 2 jaar is. Bovendien, het allerbelangrijkste, ze heeft weer een maatje. Zij en McLaren zijn sinds juni 2020 een koppel. Hopelijk mogen McLaren en ik nog heel lang van haar kunnen genieten!  

McLaren is geboren op 13 februari 2017. Echter is hij pas bij mij gekomen toen ik hem uit de opvang haalde op 19 april 2020. Hoewel het een beetje naar klinkt, heb ik niet bewust voor McLaren gekozen. Ik ging op dat moment voor de adoptie van Molly, omdat zij er zo slecht bij zat en echt wat extra aandacht nodig had. Vanuit de opvang was het echter verplicht om er een maatje bij te nemen. Koppelen kon ik zelf wel, zeiden ze. Zodoende werd McLaren in mijn handen geduwd (niet letterlijk natuurlijk ;-)), vanwege zijn lange lokken, zou hij goed bij mij (als trimster) passen. Zonder McLaren goed te kennen, ben ik akkoord gegaan. 

Ik lieg niet als ik zeg dat ik ontzettend blij ben dat McLaren op mijn pad is gekomen. Het is zo'n ontzettend lief mannetje. Zowel voor Molly als voor mijzelf. Hij komt graag even bij je zitten voor een aai. Ik hoefde geen knuffelkonijn, maar kreeg er toch één. Lieve, lieve McLaren, hopelijk mag je nog lang bij ons blijven. <3