Halfwilde konijnen in de opvang

Wist je dat? 🐰
Er naast tamme en wilde konijnen nog een groep konijnen bestaat?
Dat zijn de half wilde konijnen. De naam verraadt het al een beetje. Het is een konijn dat geboren is uit een wild konijn en een tam konijn(/huiskonijn). Vaak hebben ze een 'wilde' vader en een 'tamme' moeder, maar andersom bestaat ook. Dit kan gebeuren doordat er een wild konijn bij het tamme konijn in de tuin terecht is gekomen waarbij tamme konijn gedekt is door het wilde konijn of het tamme konijn ontsnapt uit de tuin en wordt gedekt. Helaas gebeurt het ook dat tamme konijnen gedumpt worden.
Zo wil het dus dat er bij een konijnenopvang soms een zwanger konijn wordt binnen gebracht. Het is dan vaak het geval dat het konijn gedekt is door een wild konijn. Soms worden er ook half wilde baby's gevonden.
Gelukkig worden deze konijnen óók opgevangen.
Half wilde konijnen zijn te herkennen aan hun gedrag en kleur. Ze dragen vaak het 'jasje' van een huiskonijn, maar hebben het wilde gedrag van het wilde konijn. Dit hebben ze al bij de geboorte en ze kunnen dus niet tam worden. Het stukje wild zorgt ervoor dat ze niet kunnen functioneren als een huiskonijn, maar ze kunnen door hun kleur niet uitgezet worden als wild konijn.
Idealiter komen deze konijnen terecht bij iemand met een grote afgesloten tuin waar deze half wilde konijntjes gewoon konijn mogen zijn en lekker met rust gelaten worden.
Helaas is dit niet iets waar om gewenst wordt bij de aanschaf van konijnen. Het zorgt er ook voor dat half wilde konijnen moeilijk uitplaatsbaar zijn. Ze hebben als opvangkonijn dus wel een rugzakje.
Niet alle opvangen vangen half wilde konijnen op. Eén van de opvangcentra die dat wel doet is Stichting knaagdierenopvang Het Knagertje. Zij vangen zowel tamme, wilde als half wilde konijnen op en zorgen ervoor dat deze dieren goed terechtkomen.
Op dit moment zitten er meerdere half wilde konijnen in de opvang. Voor deze konijnen wordt een goed huis gezocht met een grote afgesloten tuin waar ze rust hebben van mensen.
Op de foto zie je twee van deze konijnen. Dit zijn Scar (links) en Maqua (rechts). Zij zijn beide als baby binnengekomen en zitten alweer een jaar in de opvang. Het zou zo fijn zijn als deze konijnen ook eindelijk een plekje zouden krijgen waar ze heerlijk de benen kunnen strekken.
Ben of ken jij iemand die deze of de andere half wilde konijnen een goed huisje kan bieden? Neem dan contact op met de opvang via Knagertje850@gmail.com of 070-4400940.

Reactie schrijven

Commentaren: 0